Menu

Bart Eigenhuis zeven dagen in jungle Brazilië

zaterdag 30 september 2017

Bart Eigenhuis zeven dagen in jungle Brazilië

30-09-2017, 06:53 | Van de redactie 

SOEST Bart Eigenhuis, onze Soester ultraloper, werd op 16 september 50 jaar. Hij geeft zich 'De Jungle-Marathon 2017' cadeau. Lopen door de Braziliaanse jungle langs de Amazone, 254 km in zeven dagen, zes etappes.

 

Martin Huizenga

,,Naar Brazilië. Met een boot de jungle in naar het startpunt, twee dagen acclimatiseren. De start op 8 oktober. Op dag 4 een officiële marathon van 42,2 km. Dag 5 en 6 108 kilometer. Ben je snel dan heb je een uitrustmiddag, zo niet dan loop je beide dagen en de nacht ertussen. De finish is in Santarem." 

VOORRECHT Waarom? ,,Het avontuur en steeds weer een stukje verder uit mijn comfortzone. Daar zit mijn persoonlijke groei, de overwinning op mezelf. Het is een voorrecht dit soort avonturen te mogen beleven en ervan te genieten!"

,,In 40 graden plus, luchtvochtigheid 99,8 %. Modder, drijfzand, het zuigt je vast. Je loopt, zompt, sleept en worstelt erdoorheen. Vol oerwoudafval, in poeltjes anaconda's. De Amazone waar je over zwemt met piranha's en kaaimannen. Om je heen en van boven het allesomvattende groene oerwoud waar licht doorheen sijpelt. In het donker met een mijnwerkerslampje om je kop. 's Nachts uitrusten in een hangmat tussen oerwoudgeluiden."

12 KILO ,,Je krijgt 15 liter drinkwater per dag, waarvan je 2,5 liter draagt. Verplicht in je rugzak voor 7 dagen eten, een medical-kit, kleding en een hangmat. En wat je uit ervaring zelf nog mee wil nemen, 12 kilo. Eén arts op vijf lopers. Een kopje oploskoffie en een bouillonsoepje na afloop van iedere dag, da's pas lekker!"

IEDER VOOR ZICH ,,Het is een wedstrijd, ieder voor zich. Alle deelnemers, zo'n 40, blijven vrienden voor het leven. Voor het eerst doen Nederlanders mee." Naast Bart doen Ruud de Vette en Esther Sweeris mee. Het drietal kent elkaar van de 'Marathon des Sables'. In 2014, 246 kilometer door de Sahara in zes dagen. Samen voorbereiden en reizen.

ALLERSTERKSTEN Gekkenwerk? ,,Verantwoord, maar de organisatie sluit niets uit. Het is vooral een mentale en fysieke kwestie, alleen de allersterksten halen de finish." Dagelijks is er een update te zien op facebook.com/junglemarathon.

 

Nieuwsoverzicht

Bridge2Cross

info@bridge2cross.nl