Menu

Mijn comfortzone is aardig opgerekt

woensdag 18 oktober 2017

SOEST Bart Eigenhuis landt vandaag op Schiphol. De Soester ultraloper nam vorige week deel aan de Jungle Marathon in Brazilië. Snel na zijn finish (als derde) vertelt hij de Soester Courant al zijn verhaal.
Martin Huizenga

,,In zeven dagen 254 km door de jungle van het Amazonegebied. Een life time experience! Waar ligt mijn grens? Je kunt veel meer dan je denkt. Mijn comfortzone is aardig opgerekt. Wat te denken om een junglerivier door te crossen in het donker. Er komt geen einde aan, overal boomstammen, onder water struiken, takken of riet, waar je lopend, wadend en zwemmend door- of overheen moet. De rugzak ingepakt in een waterdichte zak die houvast biedt om te blijven drijven."

DREK ,,Een tocht door het moeras, diep vastgezogen in de drek tijdens de langste tocht van 106 km. Ik ben met vijf lopers op tijd bij de nachtzone, mag door en hoef niet verplicht te overnachten. Daarna in drie uur uit het gevaarlijkste deel van de jungle. De meest bizarre dag van mijn leven, non-stop in 19 uur en 29 minuten. ,,De dagen daarvoor al in vier dagen 132 km afgelegd, waaronder een marathon afstand. De laatste dag nog 18 km over het bloedhete strand van de Tapajos rivier. Ik moet flink aan de bak. De nummer 4 van de ranglijst, een Braziliaanse militair, doet een poging om het tijdsverschil van negen minuten met mij goed te maken. De laatste 850 meter zwemmend door de rivier. De finish ligt op een eilandje. Een mooie strijd en ik voeg nog twee minuten aan het verschil toe. Ik sta op het erepodium, derde in de eindstand, in 41 uur en dertien minuten. Mijn Nederlandse maten Ruud Vetter en Esther Sweeris eindigen als negende en twintigste." 

BEVOORRECHT ,,Ik realiseer me hoe bevoorrecht ik ben. Alleen door de jungle loop ik de nacht in met mijn hoofdlamp op en honderden lichtgevende ogen op mij gericht. Eén met de natuur, volledig buiten mijn comfortzone en toch voelt het goed. Ik beleef zelf geen angstige momenten, behalve dat Ruud tijdens een klim wordt bevangen door de hitte, de waterpost nog op afstand. De enorme hitte, vooral de luchtvochtigheid en het klimmen, zorgen dat je lichaam een soort kraan is die open staat. Door extreem veel te drinken, zouttabletten en elektrolyten voorkom je dat de temperatuur van het lichaam op hol slaat, dat is levensgevaarlijk. We zijn samen gebleven tot het eerstvolgende checkpunt, daar herstelt hij."

SPOOKIE ,,Het is wennen aan het spookie jungle gezang om je heen. De brullende apen in de nacht. Wilde dieren hebben we niet gezien, behoudens een enkele slang, veel insecten als spider spinnen. Toch weet je, als je een rivier door gaat, dat de piranha's en consorten er zitten."

OPLOSKOFFIE ,,Op rantsoen, acht dagen, alleen eten wat je mee hebt genomen, water in overvloed. Een bakkie oploskoffie zou ik normaal laten staan, maar nu is een heuse traktatie. Je wordt gewoon weer dankbaar. Slapen in je hangmat, een veilig onderkomen los van de grond. Het geeft de dingen die we allemaal al hebben een nieuwe dimensie. De tocht, mijn eigen cadeau voor mijn 50ste verjaardag blijkt een sportief, leerzaam en uitdagend avontuur voor 'het Leven'. Life begins at the end of your comfortzone".

Nieuwsoverzicht

Bridge2Cross

info@bridge2cross.nl