Menu

Kou

Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat elke dag twee minuten koud douchen het immuunsysteem een enorme boost geeft. Bij koud douchen neemt de hoeveelheid witte bloedcellen in het lichaam aantoonbaar toe. Witte bloedcellen zijn de ‘soldaatjes’ in je bloed die je beschermen tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers. De kou maakt je fysiek dus sterker.

Door blootstelling aan kou – koud douchen of een ijsbad – vernauwen de bloedvaten zich, je bloeddruk gaat even omhoog en het hele hart- en vaatstelsel wordt gestimuleerd. Hierdoor gaat het bloed stromen, ook op plekken waar het normaal te weinig komt en jij hebt voordelen van deze verbeterde doorbloeding.

Echt koud water is bijzonder goed voor huid en haar. Door de blootstelling aan kou heb je minder kans op verkoudheid en andere virussen. Doordat je leert hoe je kan omgaan met de kou, versterk je ook je geestelijke en emotionele veerkracht. Zo helpt de blootstelling aan kou je beter door moeilijke momenten in je leven te komen, bijvoorbeeld bij depressies en burn-outs.

Het leren omgaan met de kou gaat over loslaten. Voor mensen die alles onder controle willen hebben is dat een zeer verrijkende ervaring. Leer bij ons loslaten en laat kou je vriend worden.

Koud Douchen

IJsbad

‘A bridge never crossed is a life never lived.’